år 1070

Pilegrimsleden

… er en veldig gammel sti, som går fra Oslo til Trondheim. Denne stien har blitt brukt lenge. Det er mange grunner til folk har gått den og fortsatt går den.

Ut på vandring…

Når du går pilegrimsleden, får du god tid til å tenke over både stort og smått. En pilegrim er en vandrer som vil være til stede i naturen, og som vil komme seg litt bort fra hverdagen – det kan være en slags indre eller ytre reise. Det å gå pilegrimsleden kalles pilegrimsvandring.

I gamle dager var en pilegrim forbundet med å være kristen, men slik er det ikke lengre. Nå kan alle være pilegrimer, og gå hele eller deler av pilegrimsleden. En kjent del av pilegrimsleden går faktisk over Høgkleiva og videre nordover Gudbrandsdalen.

Det finnes mange pilegrimsleder
i Norge, men alle ender i Trondheim. Den mest kjente er gjennom Gudbrandsdalsleden.

Hele pilegrimsleden er 643 kilometer lang. Det tar 32 dager å gå den – det er over én måned det!

Hvorfor gikk noen pilegrim?

Til fots!

I gamle dager var det kirka som bestemte hvem som måtte gå pilegrimsleden. Det var flere grunner til at folk gikk den. Hvis noen hadde gjort noe galt ble dette en form for «straff» for å få tilgivelse for sine synder. Noen gikk pilegrimsleden fordi de søkte trøst og helbredelse, mens for andre var det en måte å gjøre gode gjerninger på. Hvis noen i familien var syke håpet de at det å gå pilegrim kunne gjøre dem friske. Alt dette ble kalt å gå pilegrimsleden for «bot og bedring». 

De som gikk leden, fikk et eget bevis: et pilegrimspass. Nå trenger du heldigvis ikke spørre noen om lov til å gå, men pilegrimspass finnes fortsatt!

Hvordan ser symbolet ut
for pilegrimsleden?

Hvorfor gå til Trondheim?

Målet for pilegrimsleden er graven til Olav den Hellige som ligger i Nidarosdomen i Trondheim. Men hvorfor var det så viktig å komme seg dit?

Olav den Hellige, som egentlig het Olav Haraldsson, var konge av Norge 1015–1028. Han hadde en viktig rolle i innføringen av kristendommen til landet. Den 29. juli i 1030 ble han drept i slaget på Stiklestad i Trondheim.

Året etter gravde de opp liket og oppdaget at negler, hår og skjegg hadde vokst. De synes nok han var litt magisk og overnaturlig, derfor ble han gjort til helgen. Det er nesten som en helt, og derfor ble han kalt Olav den Hellige.

Lang vandring

På en så lang tur trengtes det mange pauser. Før i tida fikk derfor pilegrimene lov til å overnatte på garder og i kirker. Ringebu Stavkirke var et slikt naturlig stoppested.

Pilegrimene ga ofte gaver til kirka, som takk for at de fikk bo der. Det gjorde at kirkene ble rikere utover middelalderen. Det ble også bygd flere herberger langs pilegrimsleden. Et herberge kan ligne litt på et hotell, men har mange senger på hvert rom. 

I dag kan de som går pilegrimsleden leie rom på gamle gårder som har overnatting, eller på herbergene.

Visste du at...

I dag er det 1000 mennesker som hvert år går pilegrimsleden gjennom Gudbrandsdalen. Mange kommer fra andre land som USA, Tyskland, Japan, Australia og Brasil. Hvorfor tror du de kommer fra hele verden for å gå pilegrimsleden her?

pilegrimsleden

Velg en av oppgavene under

Her kan du undre deg over ting, ta en utfordring eller gjøre morsomme aktiviteter. Noen av disse oppgavene kan du gjøre alene, mens andre er best å gjøre sammen.