år 1220

Stavkirka

… her finnes det lag på lag med historier og fortellinger. Stavkirka er nesten som en egen tidsmaskin.

Høyt under taket…

Vi må reise tilbake til ca. 1220 for å se stavkirka bli bygd. Det betyr at vi er midt i middelalderen. Folk som før trodde på Odin og Tor måtte nå venne seg til kristendommen. Grunnen var at landet ble styrt av kongen og kirken. De bygde derfor mange nye kirker for å styrke makta si.

Hvis vi reiser fort framover i tid endrer stavkirka seg både inni og utenpå. Taket inne i kirka flyttes både opp og ned, og en stund er veggene inne malt hvite. I 1630–31 bygger byggmester Werner Olsen ut kirka. Den blir tre ganger større, og det er slik kirka ser ut i dag. 

 

Ca.1220–1631

Den første tida er det ikke tak inne i kirka. Da kan en se helt opp i bjelkene som holder yttertaket.

1631–1921

Det blir bygd tak inne i kirka, rett under andreaskorsene.

1631

Kirka bygges ut med tverrskip og kor, av byggmester Werne Olsen. Den blir tre ganger så stor, og det er slik kirka ser ut i dag.

1921

Det innerste taket fra 1631 rives. Det bygges nytt tak rett over toppen av midtromsstavene.

Skjulte skatter

Under gulvet i stavkirka finner vi mange gamle spor. Grunnen til at vi vet dette er fordi noen arkeologer gikk på «skattejakt» her i 1980–81.

De gravde i jorda under kirkegulvet og fant gamle mynter og andre gjenstander. De oppdaget også spor etter en enda eldre kirke. Det var en stolpekirke fra 1000–tallet, der stolpene var satt rett ned i bakken.

Hvorfor heter den kirka som står der i dag for stavkirke?

 

 

Hvorfor mange stavkirker finnes det i Norge i dag?

Sniktitt inn …

Inne i stavkirka finner vi mange fine, gamle ting. Her ser du noen av dem og i hvilke tidrom de ble laget:

    1000–tallet

    Døpefont i kleberstein (kommer fra den gamle stolpekirka).

    1300–tallet

    Trefiguren av Jesus på korset, kalles for krusifiks.

    1600–tallet

    Altertavle i barokkstil

    1700–tallet

    Blomster-lysekrone i tre, hengende i taket.

    Underlige figurer

    Inne i kirka finnes det mange underlige ting hvis du kikker riktig godt etter. Øverst på trestolpene kan du skimte utskjærte hoder. Det er mange teorier om hvem disse skal forestille. Kanskje er det gamle guder, apostler eller kanskje de som bygde kirka?

    Over tre-figuren med Jesus på korset kan du også finne en annen rar figur som har lurt seg inn. Der er det malt et ansikt som rekker tunge. Ser du figuren?

    Hvorfor tror du de har
    malt denne figuren?

    Soving og tagging

    Tida kunne for noen bli lang under gudstjenestene i gamle dager. Det var ikke uvanlig at folk sovna. Hvis de ble oppdaget måtte de opp til presten å si unnskyld på neste gudstjeneste.

    Det ser også ut som om noen har kjeda seg litt og brukte tida til å «tagge». For innerst ved en av benkene kan du se at noen har risset i både griser og en mann i veggen.

     

    Nåtid

    I dag bruker vi stavkirka til barnedåp, konfirmasjon, bryllup, begravelser og konserter. Stavkirka er også et populært sted å besøke for turister.

    Hvordan kan stavkirka
    bli brukt i framtida?

    stavkirka

    Velg en av oppgavene under

    Her kan du undre deg over ting, ta en utfordring eller gjøre morsomme aktiviteter. Noen av disse oppgavene kan du gjøre alene, mens andre er best å gjøre sammen.